17 tammikuuta 2017

17.01.17

Viimeinen hetki kirjoittaa jonnekin tämä erikoinen päivämäärä.

  • 17.01  1773 James Cook ylitti Eteläisen Napapiirin ensimmäisenä.
  • 17.01.1923 Brown julkaisi "lunation numbers" eli kuunkiertojen järjestysnumerot.
  • 17.01.1994 Los Angelesin Northridgen 6.6 Richterin maanjäristys 
  • 17.01.1995 Japanin, Coben 7.2 Richterin maanjäristys
  • 17.01.1929 Kippari-Kalle teki ensiesiintymisen sarjakuvassa Amerikassa 
  • 17.01 kirkollinen Pyhän Antoniuksen muistopäivä, mistä juontaa suomalaistenkin nimipäivät tälle päivälle: Toni, Anton, Antto ja Anttoni.
Kuunkierrosta saisi jotain kaunista aikaan...
Vähemmän kauniit muistot on Losin maanjäristyksestä, sillä koin sen omakohtaisesti. Los Angelesissa menehtyi onneksi vain 60 ihmistä maanjäristyksessä, mutta tuhot olivat massiiviset. Päivittäiset pikkuylellisyydet, kuten sähkö, vesi, puhelin, bensa, toimivat tiet katosivat pitkäksi aikaa. Oman perheeni menetykset jäivät kuitenkin muutamaan rikkoutuneeseen astiaan ja lattialle tippuneeseen telkkariin.
Japanilaiset menettivät Koben maanjäristyksessä yli 5 000 ihmistä ja muistan hyvin, kuinka pitkään, ja lopulta onneksi turhaan, hermoilin japanilaisen työkaverini hyvinvoinnista, koska yhteydet olivat kauan poissa.
Kippari-Kalle eli Popeye on muriseva, karskiotteinen merimies, jolle pinaatti antaa supervoimat. Kippari-Kallen tyttöystävä on Olga, lemmikki on Ylermi ja ottopoika Hajuherne. Kaikilla sarjakuvasankareilla on oltava arkkivihollinen ja Kippari-Kallella se on Brutus.
Vuonna 1933 Kippari-Kallesta alettiin tehdä mustavalkoisia lyhytanimaatioita ja vain paria vuotta myöhemmin siirryttiin värifilmiin. Robert Altman ohjasi vuonna 1980 musikaalielokuvan Kippari-Kalle, jossa pääosaa esitti Robin Williams. Elokuva kuvattiin Maltalla ja silloin rakennettu lavastekylä toimii nykyään hyvin suosittuna teemapuistona.

Elokuva on jäänyt näkemättä, mutta Popeyen kylässä vierailin vuosia sitten ja paikka on uskomattoman kaunis ja valokuvauksellinen. Uudessa esitteessä näköjään lukee, että saatavilla ilmaista viiniä! Onko kukaan muu eksynyt Maltalle? Entä elokuva? Voisin katsoa sen ihan vaan maisemien takiakin, saattaisi löytyä netistä.


Popeyen minikitti on ladattavissa ilmaiseksi alla olevaa kuvaa klikkaamalla. Kitissä on jokunen sana, piirustuksia, lomakuva ja pari käyttökelpoista taustaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti